Ο Ελληνικός κώδικας Braille

Κώδικας braille (μπράιγ), ονομάζεται το σύστημα γραφής και ανάγνωσης των τυφλών. Δημιουργήθηκε το 1824 και έχει πάρει την ονομασία του από τον εφευρέτη της γραφής αυτής Louis Braille. Έχει αναγνωριστεί επίσημα από την πολιτεία με τον νόμο 36/99 του 2008. Βασίζεται σε έξι ανάγλυφες κουκκίδες, το λεγόμενο εξάστιγμο, από τις οποίες προκύπτουν 63 συνδυασμοί. Μέσα από τους συνδυασμούς αυτούς στη γραφομηχανή Perking και χρησιμοποιώντας τα αντίστοιχα κελιά, μπορεί κανείς να σχηματίσει το αλφάβητο, αριθμούς καθώς και σύμβολα. Στις περισσότερες γλώσσες οι συνδυασμοί των γραμμάτων ταυτίζονται αλλά όπως είναι φυσικό, η κάθε γλώσσα έχει και τις δικές της ιδιομορφίες. Στο ελληνικό κώδικα για παράδειγμα δε χρησιμοποιούνται καθόλου τόνοι στα νέα ελληνικά, ενώ στα αρχαία ο τόνος μπαίνει πριν από το φωνήεν.

Στην Αθήνα μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει μαθήματα εκμάθησης της γραφής Braille στο Φάρο Τυφλών της Ελλάδας, στην Καλλιθέα καθώς και στην Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών στην Ομόνοια (Βερανζέρου 31, 4ος όροφος, Αθήνα). Η εκπαίδευση απευθύνεται σε φοιτητές εκπαιδευτικών και παιδαγωγικών τμημάτων, εκπαιδευτικούς, ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό και επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων καθώς και στους γονείς και τους συγγενείς των παιδιών με αναπηρία ώστε να βοηθούν τα παιδιά με τα μαθήματά τους. Σε αυτούς η εκπαίδευση παρέχεται δωρεάν.

Κύκλος μαθημάτων

Η εκμάθηση διαρκεί 52 διδακτικές ώρες, συν 8 διδακτικές ώρες για τους Φιλολόγους των Ελληνικών και Ξένων Γλωσσών. Πέρα από την εκμάθηση της γραφής, η Ομοσπονδία Τυφλών προσφέρει παράλληλα και μαθήματα κινητικότητας έτσι ώστε να γνωρίζετε πώς μπορείτε να συνοδέψετε σωστά έναν τυφλό και πώς πρέπει να συμπεριφερθείτε αν δείτε κάποιον τυφλό στον δρόμο για να τον βοηθήσετε. Το κόστος του κύκλου μαθημάτων ανέρχεται στα 200€ και περιλαμβάνει τις ώρες διδασκαλίας και το απαραίτητο εκπαιδευτικό υλικό. Στο ΚΕΑΤ Αθήνας και Θεσσαλονίκης, λειτουργούν τα μοναδικά Κέντρα Πιστοποίησης Επάρκειας στη γραφή braille. Στις εξετάσεις λαμβάνουν μέρος, οι εκπαιδευόμενοι από το ΚΕΑΤ, αλλά και εκπαιδευόμενοι από άλλους φορείς. Τα πιστοποιητικά που χορηγούνται είναι αναγνωρισμένα από το δημόσιο και προσφέρουν στους αρμόδιους επαγγελματίες διορισμό ως ειδικό επιστημονικό προσωπικό σε δομές ειδικής εκπαίδευσης.

Φωτογραφία από Hans Braxmeier από το Pixabay