5+1 μύθοι για τον αυτισμό

Ο αυτισμός μπορεί να ξεπεραστεί.

Ο αυτισμός ακολουθεί το παιδί σε όλη τη διάρκεια της ζωής του. Με την πρώιμη όμως παρέμβαση και την κατάλληλη εκπαίδευση μπορεί να λειτουργεί ως ενήλικας όπως και οι γύρω του.

Ο αυτισμός εμφανίστηκε τα τελευταία χρόνια.

Ο αυτισμός μελετήθηκε και καταγράφηκε πρώτη φορά από τον Kanner, το 1943, προϋπήρχε όμως και προτού γίνει η επίσημη καταγραφή του.

Όλα τα άτομα με αυτισμό είναι επιθετικά.

Η εσωτερική ένταση που βιώνουν τα άτομα καθώς και η έλλειψη κατανόησής τους από τον κοινωνικό τους περίγυρο μπορεί να τα οδηγήσει σε επιθετικές συμπεριφορές. Με τη σωστή όμως αντιμετώπισή από τους γύρω τους τέτοιου είδους συμπεριφορές μπορούν να αποφευχθούν.

Τα αυτιστικά άτομα δεν είναι αυτόνομα.

Ο αυτισμός επειδή ακριβώς είναι φάσμα και το κάθε άτομο ξεχωριστό δε μπορούμε να βάζουμε όλα τα άτομα στην ίδια κατηγορία. Ένας αυτιστικός υψηλής λειτουργικότητας είναι ικανός να ζήσει αυτόνομος και ανεξάρτητος σε αντίθεση με κάποιον χαμηλής λειτουργικότητας που ίσως να μη μπορεί να αυτοεξυπηρετηθεί.

Τα άτομα με αυτισμό δεν έχουν συναισθήματα και ενσυναίσθηση.

Επειδή ο τρόπος που ζουν και αντιλαμβάνονται τον κόσμο και τα συναισθήματα οι αυτιστικοί είναι διαφορετικός σε σχέση με των υπόλοιπων ανθρώπων δε σημαίνει ότι ότι δεν αισθάνονται ή δε συμπάσχουν.

Ο αυτισμός οφείλεται στον παιδικό εμβολιασμό.

Ο Andrew Wakefield, δημοσίευσε το 1998 στο The Lancet (εφημερίδα όπου δημοσιεύονται θέματα ιατρικού περιεχομένου), ένα άρθρο στο οποίο υποστήριζε πως έπειτα από έρευνά του το εμβόλιο MMR, προκαλεί αυτισμό, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα μεγάλο κίνημα κατά του εμβολιασμού όχι μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και σε άλλες χώρες. Έπειτα από περαιτέρω έρευνα όμως η μελέτη που συνέδεσε το εμβόλιο με τον αυτισμό, αποδείχτηκε ψεύτικη καθώς το δείγμα των παιδιών ήταν πολύ μικρό. Ο Andrew Wakefield διαγράφτηκε από το μητρώο των ιατρών του Ηνωμένου Βασιλείου το Μάιο του 2010 και η μελέτη ανακλήθηκε από το The Lancet.

Φωτογραφία από Hatice EROL από το Pixabay