Η προσέγγιση TEACCH ή διαφορετικά η δομημένη διδασκαλία, βασίζεται στο ότι τα άτομα με αυτισμό μοιράζονται ένα πρότυπο νευροψυχολογικών ελλειμμάτων και δυνατοτήτων που ονομάζουμε «κουλτούρα του αυτισμού». Ακριβώς όπως η κουλτούρα με την παραδοσιακή έννοια αναφέρεται σε κοινά πρότυπα ανθρώπινης συμπεριφοράς, η κουλτούρα του αυτισμού αναφέρεται στα κοινά πρότυπα των νευροσυμπεριφορικών ικανοτήτων και αδυναμιών σε άτομα με αυτισμό.
Υπάρχει μεγάλη ετερογένεια μεταξύ των ατόμων με αυτισμό σε χαρακτηριστικά όπως η νοητική τους ικανότητα, η ιδιοσυγκρασία τους, τα συμφέροντά τους και το μέγεθος του ελλείμματος στην κοινωνική τους επικοινωνία και τις προσαρμοστικές δεξιότητες. Το μοντέλο TEACCH επικεντρώνεται στη διδασκαλία νέων δεξιοτήτων, παρέχοντας περιβαλλοντική υποστήριξη. Αυτό επιτυγχάνεται καλύτερα με την εκτίμηση των διαφορών που αφορούν την μάθηση και την κατανόηση στα άτομα με αυτισμό και στη συνέχεια, τη διδασκαλία των δεξιοτήτων που απαιτούνται για να ενταχθούν στη νευροτυπική μας κουλτούρα.
Η δομημένη διδασκαλία μέσω της μεθόδου TEACCH αναπτύχθηκε από τους καθηγητές Eric Schopler και συναδέλφους του στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, στο Chapel Hill. Η μέθοδος TEACCH δεν θεωρείται πραγματική θεραπεία αλλά μάλλον θεραπευτικό εργαλείο που βοηθά τα αυτιστικά άτομα καταλάβουν το περιβάλλον τους. Τα άτομα με αυτισμό έχουν συχνά δυσκολία με την κατανόηση και εκφραστική γλώσσα, τη μνήμη και το χειρισμό αλλαγών στο περιβάλλον τους. Η μέθοδος TEACCH παρέχει στα άτομα δομή και οργάνωση και βασίζεται σε πέντε βασικές αρχές, μια σύντομη περιγραφή καθεμιάς από αυτές παρουσιάζεται παρακάτω.
- Φυσική δομή. Η φυσική δομή αναφέρεται στην πραγματική διάταξη του περιβάλλοντος ενός ατόμου, όπως μια αίθουσα διδασκαλίας, το σπίτι ή μιας ομάδας στο σπίτι. Τα φυσικά όρια είναι σαφώς καθορισμένα και συνήθως περιλαμβάνουν δραστηριότητες όπως: εργασία, παιχνίδι, σνακ, μουσική και μετάβαση σε κάποιον χώρο.
- Προγραμματισμός. Δημιουργείται πρόγραμμα που υποδεικνύει τι υποτίθεται ότι πρέπει να κάνει ένα άτομο και πότε πρόκειται να συμβεί. Ολόκληρη η ημέρα, η εβδομάδα και πιθανόν ο μήνας του ατόμου παρουσιάζονται ξεκάθαρα στο άτομο μέσω λέξεων, φωτογραφιών, σχεδίων ή οποιουδήποτε μέσου είναι ευκολότερο για το άτομο να κατανοήσει.
- Σύστημα εργασίας. Το σύστημα εργασίας λέει στο άτομο τι αναμένεται από αυτό κατά τη διάρκεια μιας δραστηριότητας, το μέγεθος όσων πρέπει να επιτευχθούν και αυτό που συμβαίνει μετά την ολοκλήρωση της δραστηριότητας. Ο στόχος είναι να διδαχτεί το άτομο τον τρόπο ώστε να εργαστεί ανεξάρτητα. Το σύστημα εργασίας είναι επίσης οργανωμένο με τέτοιο τρόπο ώστε το άτομο να έχει λίγη ή καθόλου δυσκολία να υπολογίζει τι πρέπει να κάνει. Για παράδειγμα, η δραστηριότητα ή η εργασία πρέπει να εκτελούνται από πάνω προς τα κάτω και από αριστερά έως δεξιά.
- Ρουτίνα. Σύμφωνα με τη μέθοδο TEACCH, η πιο λειτουργική ικανότητα για άτομα με αυτισμό είναι μια ρουτίνα που περιλαμβάνει τον έλεγχο του χρονοδιαγράμματος και εφαρμογή του αντίστοιχου εργασιακού συστήματος. Αυτή η ρουτίνα μπορεί στη συνέχεια να χρησιμοποιηθεί σε όλη τη διάρκεια ζωής του ατόμου και σε ποικίλες καταστάσεις.
- Οπτική δομή. Η οπτική δομή αναφέρεται σε οπτικά στοιχεία που αφορούν την οργάνωση, την αποσαφήνιση και οδηγίες για να βοηθήσουν το άτομο να καταλάβει τι αναμένεται από αυτό. Για παράδειγμα, μια οπτική δομή μπορεί να περιλαμβάνει τη χρήση έγχρωμων δοχείων για να βοηθήσει το άτομο στη διαλογή χρωματιστών υλικών σε διάφορες ομάδες ή την εμφάνιση ενός παραδείγματος με έναν φάκελο στον οποίο έχει τοποθετηθεί ένα γραμματόσημο, όταν ο χρήστης καλείται να τοποθετήσει γραμματόσημα σε φακέλους. Η μέθοδος TEACCH χρησιμοποιείται κυρίως για να βοηθήσει το αυτιστικό άτομο στην καλύτερη κατανόηση του περιβάλλοντός του.
Οι τεχνικές που περιγράφονται παραπάνω δεν ξεθωριάζουν με την πάροδο του χρόνου αλλά πρέπει να χρησιμοποιούνται με συνέπεια σε διάφορα περιβάλλοντα.